Posvetovalni referendum o JEK2 naj se izvede hkrati z volitvami v Evropski parlament.

SPOROČILO ZA JAVNOST: Prav je, da ljudje odločijo in pridemo čimprej do referendumske odločitve o JEK2 in malih modularnih reaktorjih.

Ljubljana, 18. januar 2024 – V Slovenski ljudski stranki pozdravljamo pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev. Posvetovalni referendum naj se izvede hkrati z volitvami v Evropski parlament

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je ob napovedi pobude izpostavil: “Kot nekdanji dolgoletni župan Krškega, mesta z jedrskim objektom Jedrska elektrarna Krško (JEK), in zagovornik jedrske energije trdno verjamem, da je energetski zeleni prehod v nizkoogljično družbo možen le v kombinaciji različnih obnovljivih virov energije (OVE) skupaj z jedrsko energijo.”

Pomen jedrske energije v Sloveniji je široko pripoznan v stroki in laični javnosti, kot pri vseh političnih strankah. Slovenija s tem virom energije zagotavlja energetsko neodvisnost, z izgradnjo drugega bloka pa bi jo še dodatno okrepili v časih, ko se potrebe po električni energiji v Evropi in svetu skokovito povečujejo. 

Prav je, da ljudje odločijo in pridemo čimprej do referendumske odločitve ljudi glede izgradnje JEK 2 in malih modularnih reaktorjev, saj bomo tako omogočili prehod v nizkoogljično družbo, preprečili energetsko revščino med ljudmi ter propad industrije zaradi predrage cene energije. Želimo, da vprašanje jedrske energije in JEK 2 ostane nadstrankarska tema, ki povezuje in krepi zavedanje, da smo za prihodnost preskrbe z energijo odgovorni sami.

Vabljeni tudi k branju odziva evropskega poslanca Franca Bogoviča.

Foto: nek.si