Slovenska kmečka zveza pri Slovenski ljudski stranki: Zaradi alarmantnih razmer zahtevamo dodatna sredstva za kmetijstvo ali pa bo vseslovenski protest

Ljubljana, 3. oktober 2021 – Zaradi alarmantnih razmer v več kmetijskih panogah, posebno za srednje velike in manjše kmetije, še posebno v hribovsko višinskih in drugih območjih z omejenimi dejavniki, Slovenska kmečka zveza pri SLS (SKZ pri SLS) zahteva takojšnje ukrepanje vlade, sicer bo v nekaj letih propadlo na tisoče slovenskih kmetij.

Brez dodatnih minimalno 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih je po mnenju SKZ pri SLS popolnoma nemogoče uspešno prilagajati slovensko kmetijstvo novim okoljskim in tržnim razmeram, ohraniti mlade na kmetijah, povečati samooskrbo Slovenije z domačo hrano ter ohranjati obdelano in poseljeno podeželje.

SKZ pri SLS je na včerajšnjem srečanju v okviru jesenskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi v celoti podprla zahteve Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) in drugih kmečkih organizacij za pridobitev dodatnih minimalno 380 milijonov eur sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih.

Če ta zahteva do vključno 31. oktobra ne bo uresničena, SKZ pri SLS pričakuje, da bo KGZS v sodelovanju z drugimi kmečkimi organizacijami nemudoma organizirala in izvedla vseslovenski kmečki protest. V nasprotnem primeru bo vseslovenski protest organizirala SKZ pri SLS, k sodelovanju pa bodo povabljene tudi vse druge zainteresirane kmečke organizacije.

SKZ pri SLS

Marko Cigler

podpredsednik