Glavni odbor SLS o pripravah na volitve, kmetijstvu, decentralizaciji, Covid-19 in mladih

Ljubljana, 28. 8. 2021Glavni odbor SLS optimistično o pripravah na volitve, na katerih bodo nastopili kandidatke in kandidati SLS na skupni listi Povežimo Slovenijo, ki bo predstavljala most med povsem razklanima političnima poloma v Sloveniji; skupen nastop kmečkih organizacij prinaša prve pozitivne premike pri odnosu vlade do kmetijstva; proti škodljivi centralizaciji Slovenije tudi z združljivostjo funkcij župana in poslanca; za čim večjo precepljenost odraslih ter spoštljivo in argumentirano komunikacijo o ukrepih zaradi Covid-19; za čim večje angažiranje mladih v pozitivnih družbeno angažiranih aktivnostih.

Na sinočnji seji so člani Glavnega odbora SLS pod vodstvom Darije Jamnik, v Ankaranu v razgibani in optimistični razpravi podprli program priprav na lokalne in parlamentarne volitve, na katere se SLS pripravlja skupaj z drugimi strankami, civilno-družbenimi skupinami in posamezniki v okviru gibanja Povežimo Slovenijo (PoS). Po poročilu predsednika SLS Marjana Podobnika o pogovorih o vsebinskih, organizacijskih in kadrovskih vidikih sodelovanja na skupni listi PoS je več razpravljavcev ocenilo, da bo skupna lista gibanja PoS predstavljala most med povsem razklanima in vse bolj osovražena političnima poloma v Sloveniji.

Ob obravnavi skrajno zaskrbljujočih razmer v slovenskem kmetijstvu, zaradi katerih tisočem slovenskim kmetij grozi propad, so člani GO SLS izrazili zadovoljstvo, da je preko usklajenega nastopa različnih kmečkih organizacij prišlo do prvih pozitivnih premikov pri odnosu vlade do slovenskih kmetov in kmetijstva. Ob tem je podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler izpostavil, da bo le z vzpostavljanjem pravičnih razmerij v verigah od proizvajalca hrane do potrošnika, z debirokratizacijo in s podporo tudi malim in srednje velikim kmetijam možno Sloveniji zagotoviti polno samooskrbo s hrano in s tem prehransko varnost tudi za primere zapore meja ali drugih izrednih razmer.

Med glavni programskimi prioritetami SLS je prizadevanje za decentralizacijo Slovenije in primerljivo kakovost življenja v vseh slovenskih regijah. Zato so člani GO SLS podprli dogovor v okviru gibanja PoS, da se v novem mandatu ponovno uvede združljivost županske in poslanske funkcije. To bo ob nerazumljivem odlašanju z oblikovanjem pokrajin vsaj delno omejilo škodljivo centralizacijo Slovenije s tem, da se bodo problemi slovenskega podeželja in drugih okolij izven državnega centra bolj približali mestu odločanja v parlamentu in vladi.

Ob obravnavi razmer zaradi pandemije Covid-19 in pobudi za čim večjo precepljenost odraslih, so se zavzeli za spoštljivo in argumentirano komunikacijo o vseh vprašanjih, povezanih s Covid-19. Le tako bo možno priti do višje stopnje zaupanja, ki je predpogoj za povečano precepljenost posebno najbolj ranljivih skupin. Podprli so proaktivni pristop Regijskega odbora SLS Slovenska Istra pod vodstvom Vesne Starman, ki je uspel vzpostaviti sodelovanje med različno politično usmerjenimi nosilci s ciljem pomagati mladim in šolnikom, ki se soočajo z velikimi izzivi zaradi naraščajočih problemov s področja duševnega zdravja kot posledice spremenjenega načina življenja zaradi Covid-19.

Ob koncu so člani GO SLS podprli predlagane aktivnosti Nove generacije SLS za večje vključevanje mladih v pozitivne politične in druge družbeno angažirane aktivnosti.