Volitve v Evropski parlament 2024 bodo v Sloveniji potekale med 9. junija 2024. Po novem bo Slovenijo v Evropskem parlamentu zastopalo 9 predstavnikov oz. evroposlancev.

Nosilec liste

Med vsemi strankami v Sloveniji je Slovenska ljudska stranka prva najavila nosilca liste in razkrila programska izhodišča. Listo bo vodil dr. Peter Gregorčič.

Močna Evropska unija (EU) je ključna za naše materialno, kulturno in duhovno blagostanje. K temu moramo dodati svoj delež. Danes, ko je EU na razpotju, moramo tja poslati najboljše. Na naših mejah in v naši bližini imamo dve vojni. Soočamo se z migrantskim valom, ki ob neustreznih politikah lahko ogrozi eno od ključnih pridobitev EU – odprtost mej znotraj Schengenskega območja. Čutimo posledice podnebnih sprememb in energetske krize, pri čemer se lahko zgodi, da bodo zgrešene politike na tem področju ošibile naše gospodarstvo, kmetijstvo in prizadele najranljivejše državljanke in državljane Evrope. Zato je oblikovanje močne liste za Evropski parlament naš prvi prispevek k skupnemu cilju, k močni Sloveniji in močni EU za vse.

Kdo je dr. Peter Gregorčič?

Dr. Peter Gregorčič je uveljavljen in mednarodno povzeman raziskovalec na področju laserskih tehnologij. Je izredni profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, ob akademski karieri pa si kot aktivni državljan že več kot desetletje prizadeva za večjo pluralnost na področju svobode izobraževanja in svobode medijev.

Med drugim je bil eden izmed pobudnikov ustavne presoje Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, opravljal funkcijo predsednika Programskega sveta Radiotelevizije Slovenija ter bil član Strateškega sveta za digitalizacijo. Je redni politični komentator v slovenskih medijih. Prav tako je podpredsednik Kolesarske zveze Slovenije.

Po izobrazbi je doktor fizike. Je oče štirih otrok in tudi navdušen rekreativni kolesar.

Program

Vsebinske prioritete programa so strnjene v 6 ključnih zavez:

  • močna EU za vse generacijske in socialne skupine;
  • demokracija in vladavina prava za vse;
  • krepitev skupne zunanje in varnostne politike;
  • skupno varovanje meja pred nezakonitimi migracijami;
  • energetska neodvisnost; in
  • zeleni prehod na način, da se ne odpovemo najboljšemu, kar v Evropi premoremo in znamo.

Dokumenti